Een AED gebruiken vergt enige oefening

Een hartstilstand kan iedereen overkomen. Echter is het in zo’n situatie van belang dat iemand weet hoe er gehandeld moet worden, zodat de eerste hulp al verleend kan worden voordat er professionele hulp arriveert. Het is daarom goed om te weten hoe je een AED gebruiken moet. Wanneer jij en jouw medewerkers weten hoe je een AED gebruiken moet, kan er gehandeld worden wanneer zo’n situatie voorkomt op de werkvloer. 

De eerste minuten tellen in het geval van een hartstilstand 

Met een automatische externe defibrillator (AED) kan er in het geval van een hartstilstand in de eerste minuten nog gereanimeerd worden. Dit is noodzakelijk, omdat deze eerste minuten tellen. Een ambulance kan echter niet in deze eerste minuten direct ter plaatse zijn. Zo kan het hartritme weer naar een normaal niveau hersteld worden. Je moet dan wel weten hoe je een AED gebruiken moet.

Op de juiste manier een AED gebruiken  

Een AED gebruiken is eigenlijk niet heel moeilijk. Het apparaat vertelt jou namelijk stap voor stap wat er gebeuren moet. Echter is het wel van belang dat je de twee elektroden op de juiste manier op de borst plakt, omdat een AED gebruiken anders geen zin heeft. Wanneer de elektroden op de borst zijn geplakt, analyseert de AED de huidige status van de hart. De AED adviseert daarna om te defibrilleren, wat gebeurt door middel van een elektrische schok. 

Bekijk het apparaat voordat je ermee gaat werken  

Een AED is gelijk in uitvoering, maar de plaats waar de pads en andere zaken geplaatst zijn, kan verschillen. Het is daarom van belang om als BHV’er te weten hoe je het apparaat op de werkvloer gebruiken moet, zodat er geen minuten verloren gaan doordat er gezocht moet worden naar de spullen. Alleen op deze manier voorkom jij dat jouw medewerker sterft aan een hartstilstand.