Iepziekte voorkomen

Hoe kan iepziekte voorkomen worden?

Ook bomen kunnen ziek worden en om te voorkomen dat ze doodgaan of gekapt dienen te worden is het zaak dat je bepaalde ziektes zoveel mogelijk ziet te voorkomen. Iepziekte voorkomen kan ook zodat je de iepen alsnog kunt behouden.

Wat is iepziekte?

Iepen komen in Nederland veel voor maar de iepziekte is helaas daarbij meteen de meest voorkomende ziekte die bomen kan treffen. De ziekte wordt veroorzaakt door een schimmel die door een kever verspreid wordt. De infectie begint in de kroon van de boom en gaat zo verder door naar onder. Zieke bomen kunnen door hun wortels de infectie doorgeven aan bomen die tot dan toe nog gezond zijn.

Hoe herken je iepziekte?

Als een iep getroffen is door de iepziekte is dat meestal goed zichtbaar door de dorre bladeren aan de boom. Om er zeker van te zijn dat de boom echt ziek is kan er een tak doorgesneden worden om dit te bekijken.

Middel om iepziekte te voorkomen Om iepziekte te voorkomen gebruikt BTL een middel dat bekend staat onder de naam Dutch Trig®. Het middel wordt preventief ingespoten in de actieve jaarring van de boom. Het is een biologisch middel dat bij de iep die ingespoten wordt ervoor zorgt dat er afweerstoffen aangemaakt worden tegen de iepziekte. Als de boom er mee in gespoten wordt is deze voor de hele periode dat hij groeit beschermd tegen de ziekte. Het middel werkt effectief want bij 99% van de behandelde bomen treedt de iepziekte niet op.