Wat kun je beter niet zeggen tijdens een sollicitatiegesprek?

Staat er een sollicitatiegesprek op de planning? Dan ben je je vast al even aan het inlezen over dit onderwerp. Je wilt natuurlijk zo goed mogelijk voorbereid zijn, zodat de kans groter is dat je de baan ook daadwerkelijk weet te bemachtigen. Er zijn veel verschillende dingen waarmee je je kans op een baan vergroot, maar daarnaast zijn er ook zaken die je beter kunt vermijden. Welke dingen kun je beter niet zeggen tijdens een sollicitatiegesprek? Je leest het hieronder.

Je negatief uiten over je huidige werkgever

Je negatief uiten over je huidige werkgever of bedrijf is geen goed idee. Dit komt namelijk niet erg professioneel over. Het kan zelfs zo zijn dat de recruiter of headhunter waar je mee praat vervolgens denkt dat je in de toekomst ook het bedrijf waar je voor solliciteert negatief in het daglicht zet.

Benadruk niet je gebrek aan ervaring

Of je nu met een headhunter die middels executive search met je in contact is gekomen (bijvoorbeeld eentje van Topofminds) of met een recruiter praat, het is nooit handig om je gebrek aan ervaring te benadrukken. Het is goed om realistisch te zijn, maar indien je op een bepaald gebied (of in het algemeen) weinig ervaring hebt, is het beter om je te focussen op wat je wél kan. Op die manier zullen vooral je positieve kanten de recruiter bijblijven. 

Geen vragen hebben

Aan het eind van het gesprek wordt er meestal gevraagd of je nog vragen hebt. Je laat geen goede indruk achter als dit niet het geval is. Bedenk van tevoren een aantal vragen en schrijf deze op. Uiteraard zijn er standaard dingen die je uit jezelf al wil weten, maar misschien is het één en ander ook nog niet helemaal duidelijk voor je als het bijvoorbeeld aankomt op de werkwijze van het bedrijf.