Drie tips om als ondernemer het beste boekhoudprogramma te kiezen

In één programma controle hebben over de complete boekhouding. Een droom van elke ondernemer. De meeste zelfstandigen met een eigen bedrijf zijn veel onderweg. Ze hebben behoefte aan een functioneel boekhoudprogramma wat makkelijk is, ook op weg naar de klant.

Onbeperkte mogelijkheden klinkt de meeste ondernemers prima in de oren. Zo ook een onbeperkt factuurprogramma. Dit is tegenwoordig een optie. Ondernemers hebben te maken met zoveel zaken dat de facturering als bijzaak wordt gezien. Dat betekent niet dat het niet professioneel en goed afgehandeld moet worden.

Om ondernemers uit de brand te helpen bij het kiezen van een boekhoudprogramma, zetten we wat praktische zaken op een rij.

Tips bij het kiezen van een boekhoudprogramma

Twee zaken staan voorop bij het kiezen van een boekhoudprogramma: hoe is de samenwerking met de accountant? Wordt een groot deel van de taken zelf afgerond of liever uitbesteed? Zaken om over na te denken. Een tweede punt: is het een klein zzp bedrijf óf zijn er mensen werkzaam? Werken zij al met een boekhoudprogramma?

Oftewel, is het een must om het programma op verschillende apparaten te kunnen bekijken? Het moet flexibel zijn maar ook professioneel.

Welke features passen bij jou?

Het is allemaal duidelijk en alles staat op een rijtje. Focus vervolgens op de kenmerken van een compleet boekhoudprogramma. Zoek een programma dat altijd een up-to-date is en inzicht biedt in de financiële situatie.

De flexibiliteit van online boekhouden maakt het eigenlijk onmisbaar voor de ondernemer anno nu. Denk aan mobiele applicaties, scan& herken functionaliteit waardoor er tijd kan worden bespaard bij het inkloppen van bonnetjes, geïntegreerde BTW-aangifte inclusief iDeal-betaling, AutoCollect en koppelingen met bank, salarisadministratie of voorraadbeheer.

Door het ene boekhoudprogramma naast een ander te leggen kan goed worden bepaald welke mogelijkheden het beste matchen met het bedrijf. Gaat het bedrijf voor een gratis pakket, betaald, basic of juist heel uitgebreid. De keuze is enorm.

Probeer het gratis!

Bekijk of een online boekhoudprogramma gratis valt uit te proberen. Bij Reeleezee kan dat 30 dagen lang. Een voordeel daarvan is dat de ondernemer kan ervaren hoe het programma werkt en of bij het bedrijf past. Bekijk of het tijd bespaard. Met de tijd die overblijft kan de focus meer gericht worden op het ondernemen.

Boekhoudprogramma’s hebben tegenwoordig ook een helpdesk. Reeleezee ook. Er kan gebeld worden met de meest professionele accountants als er toch iets niet volgens plan gaat. Neem het bedrijf als uitgangspunt, zorg dat het programma daarbij past.