Zakelijke energiecontracten vergelijken, hoe doe je dat?

Maandelijks betaal je een bedrag voor de energiekosten van het bedrijf. Dit betaal je voor het gebruik van stroom en eventueel gas. Tegenwoordig kun je kiezen uit verschillende energieleveranciers die concurreren met hun prijzen. Als bedrijf ben je niet gebonden aan een energieleverancier, je kunt na het einde van je contract overstappen. Wanneer je de overstap van een energieleverancier wilt maken, dan is het verstandig om eerst zakelijke energiecontracten te vergelijken. Maar hoe doe je dat? Dat lees je in dit artikel.

Zakelijke energiecontracten vergelijken: waar begin je?

Als mkb’er, maar ook als ZZP’er kun je in aanmerking komen voor een zakelijk energiecontract. Per maand betaal je een voorschot voor het energieverbruik van je bedrijf. Dit bedrag bestaat uit verschillende onderdelen:

  • De prijs per kWh exclusief btw en energiebelasting
  • De prijs per m3 exclusief btw en energiebelasting
  • Vaste leveringskosten
  • BTW
  • Energiebelasting
  • Netbeheerkosten

Zakelijke energiecontracten vergelijken doe je op basis van de prijs per kWh, de prijs per m3 en de vaste leveringskosten. De zaken die namelijk niet veranderen wanneer je overstapt van energieleverancier zijn BTW, energiebelasting en netbeheerkosten. Voordat je begint met het vergelijken van deze onderdelen, is het goed om na te gaan of een zakelijk energiecontract wel zinvol voor jou is. Ben je ZZP’er en werk je vanuit huis met een laptop? Dan is een particulier contract prima. Een zakelijk energiecontract heeft wel het voordeel dat je de BTW van de energienota kan aftrekken.

Om te beginnen vraag je bij je huidige energieleverancier je huidige tarieven per kWh, per m3 en vaste leveringskosten op, exclusief BTW. Schrijf deze tarieven op en noteer ook het verbruik van het afgelopen jaar. Verbruik je minder dan 100.000 kWh en 170.000 m3 gas? Dan ben je een kleinverbruiker. Verbruik je meer dan 100.000 kWh en 170.000 m3 gas? Dan ben je een grootverbruiker van energie. Wanneer je een grootverbruiker van energie bent dan maken zakelijke energieleveranciers een offerte op maat. Om alsnog zakelijke energiecontracten te vergelijken vraag je bij meerdere energieleveranciers dan een offerte op. Aan de hand daarvan kun je jouw keuze maken.

Wanneer je een kleinverbruiker bent, dan is het mogelijk om zelf zakelijke energiecontracten te vergelijken aan de hand van de tarieven. Je vergelijkt dan het tarief per kWh van alle energieleveranciers. Dit doe je ook met de prijs per m3 en de vaste leveringskosten. Bij de ene energieleverancier liggen de prijzen per kWh en m3 laag, maar de vaste leveringskosten per maand weer hoog. Het is dus verstandig om aan de hand van je verbruik te vergelijken.

Zakelijke energiecontracten vergelijken voor lagere energiekosten

Het vergelijken van de energiecontracten is verstandig wanneer je bedrijf veel energie gebruikt. Je kunt er veel geld op besparen als je kiest voor een energiecontract met lagere tarieven. Er zijn meerdere energieleveranciers die zakelijke contracten aanbieden. De een vindt zakelijke energiecontracten vergelijken een leuk klusje, voor de ander is het een helse klus. Zoveel cijfertjes, zaken waarop je moet letten. Ga naarzakelijkeenergietarieven.nl/” style=”text-decoration:none;”> www.zakelijkenergietarieven.nl en vraag een offerte aan op maat. Vrijblijvend gaat Zakelijke Energietarieven zakelijke energiecontracten vergelijken, zodat je niet het ingewikkelde werk zelf hoeft te doen.