Wat is een dierenverzekering?

Grijs Groen

Een dierenverzekering kun je afsluiten om je te verzekeren tegen de ziektekosten van je huisdier. De OHRA dierenverzekering of huisdierenverzekering is een ziektekosten verzekering waarbij je een laag bedrag per maand betaalt en waarmee je huisdier is verzekerd tegen veel voorkomende, maar ook tegen onverwachte kosten die worden gemaakt bij ziekte. Een dierenverzekering voor je huisdier moet je wel afsluiten voordat je huisdier 7 jaar is. Je sluit een dierenverzekering af voor de duur van één of meerdere jaren. Een dierenverzekering wordt, net als verzekeringen die je afsluit voor je huis of auto, stilzwijgend verlengt. Je kunt een dierenverzekering na één jaar dagelijks opzeggen, bij een meerjaren contract, bijvoorbeeld een 4-jarig contract kan opzeggen pas na die 4 jaar. Bij overlijden van een huisdier wordt gevraagd om een overlijdensakte van de dierenarts. Na ontvangst wordt de huisdierverzekering beëindigd op de dag na overlijden.

Waarvoor sluit je een dierenverzekering af?

Wanneer je een dierenverzekering afsluit is dat voor een ziektekostenverzekering voor je huisdier. Je kunt bij de meeste verzekeringsmaatschappijen een dierenverzekering afsluiten voor honden, katten, papegaaien of konijnen. Het is duidelijk dat in de dierenwereld, medisch gezien, steeds meer gedaan kan worden om een huisdier te genezen. Dat zorgt voor een betere zorg voor dieren, maar ook voor hogere kosten! Bij aanvraag van een dierenverzekering wordt meestal een wachttijd aangehouden van 30 dagen. Wordt je huisdier in deze tijd ziek dan worden de kosten niet vergoed tenzij je huisdier een ongeluk krijgt in die tijd. Heb je een aanvullende verzekering voor je huisdier afgesloten dan gelden hiervoor weer andere regels. Neem je jouw huisdier vaak mee op reis dan kun je een reis dekking aanvragen waarbij ziekte kosten tot een bepaald maximumbedrag, meestal tot duizend euro per kalenderjaar, worden vergoed.

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een dierenverzekering?

Een dierenverzekering afsluiten is niet verplicht, maar wel verstandig. Wanneer je een huisdier gaat kopen bedenk dan vooraf of je een dierenverzekering wilt afsluiten en zo ja, wat je dan wilt verzekeren. Hoe jonger je huisdier is bij het afsluiten van een dierenverzekering hoe goedkoper de premie zal zijn. Zoals gezegd kunnen dierenartsen steeds meer behandelingen goed uitvoeren door geavanceerde technieken. De kosten hiervan zijn vaak hoog. Met een dierenverzekering hoef je niet zelf al deze kosten te betalen. Je kunt kiezen waarvoor je jouw huisdier wilt verzekeren en hoe hoog het eigen risico kan zijn dat je wilt betalen. Bij een dierenverzekering is de basisdekking meestal genoeg voor de zorg die jouw huisdier nodig heeft. Er wordt wel steeds vaker aanvullende ziektekostenverzekeringen voor een huisdier afgesloten. Hierdoor zijn ook kosten voor fysiotherapie en kosten bij gebitsproblemen verzekerd.