Wat is een assemblage medewerker?

Een assemblage medewerker is iemand die zich bezig houdt met het in elkaar zetten van producten. Hij/zij doet dit meestal aan de lopende band in een fabriek of in een werkplaats. Een andere term voor assemblage medewerker is assembleur. 

De definitie van ‘assembleren’ is het samenvoegen van de diverse onderdelen van een eindproduct of half fabricaat. De assemblage medewerker doet dit meestal aan de hand van een tekening. Een taak daarbij  kan zijn dat hij/zij constructies en leidingen moet lassen. Afhankelijk van het project zullen de werkzaamheden verschillen. Naast het assembleren is de assemblage medewerker ook verantwoordelijk voor het controleren van de kwaliteit van het product. 

Vooruitzichten en achtergrond assemblage medewerker

Voor de functie assembleur is het noodzakelijk een Mbo-opleiding in de techniek te gedaan te hebben. Ervaring in het werken met machines en gereedschap is raadzaam. Bijvoorbeeld door stage te lopen of in je vrije tijd als hobby of bijbaantje. Lezen van tekeningen en schema’s is een belangrijke vereiste. Ervaring met lassen is een pré. Qua vaardigheden en kwaliteiten zoekt een werkgever meestal naar iemand die in teamverband kan werken met een flexibele en praktische instelling. 

Als assembleur heb je een afwisselende baan waarbij je gemiddeld €2400 bruto verdient, afhankelijk van het aantal jaren werkervaring. Vaak werk je in een team en je kunt bij veel verschillende bedrijven terecht. De assembleur kan bijvoorbeeld in een industrieel bedrijf werken dat actief is in het produceren van verwarming en koelsystemen. 

Doorgroeimogelijkheden zijn beperkt tot ‘eerste monteur’. Je geeft dan leiding aan een team van ongeveer 7 à 10 medewerkers.