Tips voor uit huis gaan

Yes! Je gaat het ouderlijk nest verlaten en de wereld ontdekken door op jezelf te gaan wonen. Een super spannende en leuke tijd, want op jezelf wonen gebeurt maar een keer in je leven. Maar waar moet je allemaal rekening mee houden als je op jezelf gaat wonen en wat komt hier allemaal bij kijken? Wij geven je graag een aantal tips, zodat je niet voor ongewenste verrassingen komt te staan.

Inkomsten en uitgaven

Het is belangrijk om eerst uit te zoeken wat je inkomen is en wat je maandelijks uitgeeft. Zo kun je bepalen wat je kan veroorloven wat betreft de huur die je moet gaan betalen. Bereken hierbij ook kosten als internet, boodschappen en gas, water en licht. Natuurlijk wil je ook nog geld overhouden om leuke dingen te doen en te shoppen. Er komt dus heel wat bij kijken. Als je studeert kom je meestal in aanmerking voor een lening. Dit zou je maandelijks ook kunnen helpen bij het betalen van alle kosten. Let wel op! Dit bedrag zul je dus ook ooit een keer terug moeten gaan betalen.

Huis vinden

De tweede stap is het vinden van een huis. Meestal zal een heel huis voor in je eentje een beetje te hoog gegrepen zijn, dus huren veel studenten een kamer. Super leuk, want zo heb je ook de gezelligheid van huisgenoten om je heen. Bij een huurwoning zoeken kun je je inschrijven bij verschillende websites waar ze kamers of appartementen aanbieden. Als je reageert moet je soms bestanden uploaden, zoals een inkomensverklaring of garantstellingsverklaring. Bij het vinden van een kamer ga je meestal hospiteren. Dan ga je langs bij de mensen die de kamer verhuren en stel je jezelf voor. Er zijn meerdere mensen op zo’n avond aanwezig en na afloop wordt de ‘beste’ gekozen.

Administratie

Zodra je eenmaal een huisje hebt gevonden is het tijd om zaken te regelen zoals je verzekering, adreswijziging bij de gemeente en abonnementen zoals internet en tv. Hier kun je ook hulp bij vragen van familie en vrienden.