Team training organiseren? Dit zijn de voordelen

Wil je een team training organiseren en de samenwerking binnen je team verbeteren? Dan zul je vast op zoek gaan naar een geschikte teamtrainer. Deze kan jou en je team verder helpen met problemen binnen jouw team. Tijdens een teamtraining leer je verschillende lessen over effectief samenwerken, jezelf weerbaarder maken en open en heldere communicatie. Al deze punten zijn essentieel om je team effectiever en soepeler te laten samenwerken. 

Het begint bij open communicatie 

Ten eerste zul je tijdens de team training meer leren over het belang van communicatie. Er zijn twee veelvoorkomende problemen in teams omtrent communicatie: 1. een gebrek aan communicatie en 2. vage of incomplete communicatie. Een gebrek aan communicatie beïnvloedt de professionele vaardigheden van je teamleden. Want, in een werkklimaat waar te weinig overleg plaatsvindt, kun je als teamlid niet optimaal groeien. Ook kan het voor een boel frustratie zorgen, omdat taken niet of dubbel worden uitgevoerd. Hetzelfde geldt voor onduidelijke communicatie. Als er wel gecommuniceerd wordt, maar als deze informatie onduidelijk is, kan er miscommunicatie ontstaan op kantoor. Dit beïnvloedt de relatie tussen collega’s en het management enorm.

Leer elkaar kennen

Tijdens een teamtraining leer je dus hoe je open en helder communiceert met elkaar. Hier hangt onlosmakelijk mee verbonden dat je je best doet om je collega’s te leren kennen. Het kan zijn dat je al jaren op een afdeling werkt, maar toch nog nooit collega’s van een andere verdieping hebt leren kennen. Dit kan voor problemen zorgen, omdat er geen contact is tussen twee onderdelen van een bedrijf die wel degelijk invloed op elkaar hebben. Ook is het van belang dat je het management leert kennen van het bedrijf waar je voor werkt. Als je op je gemak bent met je leidinggevende, zul je eerder om hulp of advies vragen in lastige situaties.

Streef een gemeenschappelijk doel na 

Als team wil je idealiter allemaal hetzelfde doel nastreven. Maar, weet iedereen wel eigenlijk wat dit is? In veel gevallen denk je op één lijn te zitten met elkaar, maar hoeft dit helemaal niet het geval te zijn. Dit kan ook liggen aan miscommunicatie of een gebrek aan contact met je collega’s en je externe teamleden. Tijdens een team training zal de trainer het team op de hoogte willen stellen van de allerbelangrijkste doelen die je wilt behalen. Als je allemaal met je neus naar dezelfde kant staat, zul je eerder je gemeenschappelijke, professionele doelen weten te behalen. 

Leer jezelf kennen

Je leert niet alleen anderen kennen, maar natuurlijk ook jezelf. Tijdens een team training van Teamspeling.nl wordt er van je verwacht dat je kritisch reflecteert op jezelf en je eigen ontwikkeling. Het is hierbij essentieel dat je realistisch bent en eerlijk over je eigen sterke kanten en je zwaktes. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je enorm veel potentie hebt, maar dit zelf nog niet kunt zien. Tijdens een teamtraining praat je met je teamleden over het bedrijf, maar geef je ook eerlijk feedback op elkaar. Misschien kom je er wel achter dat andere mensen op een heel andere manier naar je kijken als je had gedacht!