Noodzaak van het behalen van je Code 95

Verplicht
Code 95

Heb jij je Code 95 al behaald als beroepschauffeur? Om in Nederland als beroepschauffeur aan de slag te mogen gaan, dien je in het bezit te zijn van dit certificaat. Het certificaat haal je naast je normale vrachtwagenrijbewijs. Ook voor het besturen van bussen is dit certificaat noodzakelijk. Er zijn echter een aantal uitzondering op deze regel. Zo hoeven medewerkers van de Nederlandse hulpdiensten bijvoorbeeld geen certificaat te halen, wanneer zij de openbare weg betreden voor hun werk. In dit artikel vertellen we je hier meer over. Er zijn in Nederland verschillende rijscholen die cursussen aanbieden om dit certificaat te kunnen behalen.

Het behalen van je Code 95 bij een Nederlandse rijschool

ADR

Rijscholen in Nederland bieden op zeer regelmatige basis cursussen aan voor Code 95. Het is belangrijk om eens per vijf jaar deel te nemen aan zo’n cursus, om te voorkomen dat je certificaat verloopt. Zelfs wanneer je een zeer ervaren bestuurder bent, is het noodzakelijk om het certificaat eens per vijf jaar te vernieuwen met een cursus. Een voorbeeld van een betrouwbare rijschool in Nederland die deze cursussen aanbiedt, is Verkeersschool Wesseldijk. Deze rijschool biedt een cursus van in totaal 35 uur aan, wat in lijn is met de verplichte nascholing die iedere vrachtwagenchauffeur moet volgen per vijf jaar.

Werking van een cursus voor dit certificaat

Zoals eerder vermeldt, bestaat de cursus voor het behalen van je certificaat om als beroepschauffeur te mogen werken uit 35 uur. Van deze 35 uur besteed je minimaal 7 uur aan praktijktrainingen. De rest van de 35 beschikbare uren wordt gebruikt voor de theorie achter dit certificaat. Vaak is het mogelijk om een deel van de cursus, in het bijzonder van het theoriedeel thuis te volgen. Vaak worden er voor bedrijven complete pakketten aangeboden, zodat bestuurders niet afzonderlijk van elkaar aan zo’n training hoeven te beginnen. Informeer eens bij je werkgever, of zij die mogelijkheid bieden.