Hoe zet je een goede presentatie neer?

Dagelijks moeten we presenteren aan anderen, ja inderdaad dagelijks! We moeten elke dag weer laten zien aan de mede mens wie we zijn en waar we voor staan. Ook zijn er mensen die een product presenteren of zelfs een bedrijf. Van jezelf presenteren tot aan een bedrijf is het heel belangrijk om krachtig te laten zien wat je normen en waarden zijn. Het presenteren op zichzelf is al een hele kunst om dit vlekkeloos te laten verlopen en hem als een rots neer te zetten, zodat je publiek jou niet snel vergeet. 

Hulpmiddelen voor het presenteren

Voor het presenteren zijn er een aantal hulpmiddelen om voor jou en het publiek een beter beeld te creëren bij de boodschap die je over wilt brengen. Je kan bijvoorbeeld attributen meenemen en deze gebruiken in je verhaal. Een PowerPoint is ook een handig middel om mee te werken, hierop kan je beelden en korte aandachtspunten plaatsen die het publiek kan bekijken en lezen. Met een Prezi kan je hetzelfde effect geven als een PowerPoint, maar dan met iets meer animatie erin. Animatie kan ervoor zorgen dat je publiek beter bij jouw verhaal betrokken is, maar het kan ook tegen je werken. Het kan zijn dat de animatie de mensen juist afleidt en niet naar wat je hun te vertellen hebt. 

Hoe bereid je een presentatie voor

Een presentatie voorbereiden kan heel lastig zijn, maar als je eenmaal bezig bent gaat het al wat gemakkelijker. Als je presentatie maken moeilijk vindt kan je een presentatie workshop volgen, hier leer je de fijne kunstjes van een presentatie maken. Ook als jij al wat meer weet van presentaties maken kan je een workshop op je eigen niveau volgen en toch wat nieuwe handige en leuke trucjes leren. Probeer een paar momentjes in je presentatie te verwerken waar je het publiek mee aanspreekt en dat ze op jou kunnen reageren. Dit zorgt ervoor dat je publiek blijft luisteren. Oefen je verhaal een paar keer en zorg dat het hulpmiddel goed benut wordt. Oefen niet te vaak, zodat het niet lijkt alsof je alles in je hoofd geperst hebt, maar maak van de boodschap jouw eigen verhaal, dit komt veel natuurlijker over op de luisteraars. Elke keer als je voor jezelf of voor iets anders moet vertonen ben je ook aan het leren presentatie en door het steeds verbeteren van je spreken wordt dit steeds makkelijker.

Het uitvoeren van een PowerPointpresentatie

Voordat je gaat spreken voor het publiek is het normaal dat je lichte spanning hebt, dit is gezond en natuurlijk. Check ook even of alles in je PowerPoint of Prezi werkt, zodat je verhaal vloeiend kan verlopen met de bijbehorende hulpmiddelen. Tijdens het spreken is het goed om goed de zaal in te kijken en contact te maken met de mensen die voor jou zijn gekomen. Spreek rustig en duidelijk de woorden en zinnen uit. Spreek ook luider dan dat je gewend bent, zodat iedereen duidelijk verstaat wat je zegt en bedoelt. Op het begin is het misschien nog wel spannend, maar als je er eenmaal in zit dan is de spanning plotseling weg.