Hoe moet je een dolgedraaide schroef verwijderen?

Someone is screwing a screw into wooden surface with the screwdriver. DIY concept.

Je hebt het vast al eens meegemaakt dat je iets uit elkaar wilde halen of los wilde maken, maar je de schroef met geen mogelijkheid meer uit de muur of uit je materiaal kreeg. Dan heb je te maken met een dolgedraaide schroef. Er zijn verschillende oorzaken te vinden. Misschien heb je bijvoorbeeld de kop beschadigd door gebruik te maken van het verkeerde schroefmateriaal, zoals een platte schroevendraaier voor een kruiskopschroef. Zo kun je de schroefkop niet goed meer te pakken krijgen. Of door een verkeerde boormachine of te veel druk is de schroefdraad beschadigd, waardoor er geen beweging meer in de schroef zit.

Beschadigde schroefkop

Gelukkig zijn daar oplossingen voor om toch je schroef uit je materiaal of muur te krijgen. Wanneer je schroefkop beschadigd is, waardoor je schroefmachine of schroevendraaier geen grip meer heeft, doe je dit met een elastiek. Het rubber van het elastiek zorgt voor meer grip als je deze op de kop legt en daar je schroevendraaier in zet. Andere opties zijn het intikken met een hamer van je schroevendraaier of een klein gaatje boren in de schroefkop. Je leest er hier meer over.

Beschadigd schroefdraad

Een beschadigd schroefdraad vraagt om een andere aanpak. Meestal werkt een tang hierbij goed. Je trekt met de tang aan de schroefkop om zo de schroef iets los te krijgen. Eventueel zal je wat materiaal weg moeten halen rondom de schroefkop als dat mogelijk is. Soms kun je de schroef uitdraaien als je met een tang de schroef iets hebt uitgetrokken. Als dit niet de oplossing biedt, zul je je schroef uit moeten boren.