Clouddiensten

Heb je het over Clouddiensten en Cloudopslag dan heb je het over het opslaan van bestanden en software op een server die is aangesloten op het internet. Zo maakt het niets meer uit waar nou precies de hard- en software staat.

Centrale opslagplaats voor alle bestanden

Cloudopslag is dat je gebruikmaakt van een centrale opslagplaats voor alle bestanden. Die opslagplaats is een server die met het internet gekoppeld is. Op die manier kun je overal ter wereld elk document openen en uiteraard bewerken. Een computer met internetverbinding én Microsoft Word is wat je daarvoor nodig hebt. Cloudopslag betekent het synchroniseren van bestanden; de bestanden staan dan op zowel je eigen computer als op de server. Bewerk je het bestand op je computer, dan wordt ook de versie op de server automatisch aangepast.

Clouddiensten gaat een stap verder

Clouddiensten gaan nog een behoorlijke stap verder. Nu worden niet alleen de bestanden op een webserver opgeslagen, maar geldt dit ook voor de software. Zo hoef je als gebruiker de software dus niet meer aan te schaffen en dus ook niet te installeren. Voortaan huur je de software voor een afgesproken periode. Dit wordt ook wel Software as a Service (SaaS) genoemd.