Betonijzer kopen? Dit wil je vooraf weten

Beton Staal

Betonijzer: het is een term die veel door elkaar wordt gebruikt en meerdere definities heeft. Het is dan ook niet gek dat wanneer je voor het eerst betonijzer gaat kopen je door de bomen het bos niet meer ziet. Hier lees je wat betonijzer is, waar het voor dient en wanneer je betonijzer moet kopen voor jouw project. 

Wat is betonijzer?

Om uit te leggen wat betonijzer is, moet je allereerst weten wat beton precies is. De meeste mensen zullen ongetwijfeld weten dat beton wordt ingezet in de bouw omdat het een stevig en betrouwbaar materiaal is. Muren, vloeren en zelfs bruggen worden gemaakt van beton. Maar alleen beton is in veel gevallen niet voldoende. Beton heeft namelijk ook een wapening.

Een wapening is een manier waarop het beton steviger wordt gemaakt. Dat is dan ook in feite wat betonijzer is. Het is ijzer, omkleed met beton. De constructie bestaat uit beton en ijzer waarbij het ijzer in zijn geheel wordt omsloten door het beton. Het ijzer zorgt er dan voor dat het beton extra stevig is. Het vangt trek- en drukkrachten van het beton op en zorgt ervoor dat het daken, andere funderingen en hele flats kan houden. 

Betonijzer en gewapend beton

In de praktijk zien we dat de term betonijzer veel wordt gebruikt om gewapend beton in alle vormen aan te duiden. Dit klopt echter volgens sommigen niet helemaal, omdat er ook andere vormen van wapening bestaan. Wel is het goed om te onthouden dat de termen veel door elkaar worden gebruikt wanneer je betonijzer wil kopen.

Als wapening van beton wordt dus vaak betonijzer ingezet. Echter zijn er ook andere vormen van wapening:

  • bamboe, cellulose en sisal
  • glasvezel
  • kippengaas
  • asbestvezels
  • textiel
  • staal
  • koolstofvezel
  • aramide
RVS

Andere materialen

Bamboe en cellulose hebben een groot voordeel: het is een goedkoop materiaal. Het is echter niet zo stevig of duurzaam. Daardoor wordt het vrijwel uitsluitend in ontwikkelingslanden nog sporadisch toegepast, vaak vanwege gebrek aan beter materiaal.

Aramide is een uiterst sterk materiaal dat bovendien geen corrosie veroorzaakt en is daarom populair geweest. 

Asbestvezels werden vooral een aantal decennia geleden nog veel ingezet als materiaal. Dat geldt ook voor andere functies als industriële ovens en kachels. Inmiddels weten we echter dat asbest een kankerverwekkende stof is. Hoewel asbest als isolatiemateriaal nog wel terugkomt op bepaalde plekken, wordt in nieuwbouw gekozen dit materiaal achterwege te laten. Wanneer het asbest gebroken is, zal het extra schadelijk zijn voor mensen. 

Glasvezel en koolstofvezels roesten niet en zijn daarom geschikt voor extreme omstandigheden. Ze geleiden bovendien geen elektriciteit.

Je zult zien dat in 99% van de gevallen gebruik wordt gemaakt van betonijzer. Echter hebben de bovengenoemde materialen ook voordelen en zijn ze dus – nu of in het verleden – gebruikt om beton te wapenen.

staal

Vormen van betonijzer

Hoe zou betonijzer er dan van binnen uitzien? Dat hangt af van de vorm van versteviging die is ingezet. Wapening zie je in de volgende vormen:

  • staven
  • netten
  • kabels
  • vezels

De wapening wordt geplaatst door een betonstaalvlechter: een bouwvakker die op een bouwplaats wapeningen maakt voor betonconstructies. Deze persoon is hierin gespecialiseerd gezien het een vak apart is. De vlechter moet op minimale afstand tot de buitenkant van het beton de wapening aanbrengen. Dit doet hij door de onderdelen van de wapening te knippen en buigen. Hierna worden die delen weer met elkaar verbonden door ijzerdraad. 

Een wapening wordt vaak in de werkplaats vooraf gefabriceerd en in stukken aangeleverd op een bouwplaats. De betonstaalvlechter is dan verantwoordelijk voor het in elkaar zetten van die verschillende elementen. 

Beton matten van staal

Betonijzer kopen

Nu je meer weet over betonijzer als materiaal en de toepassing ervan kun je gemakkelijk een keuze maken voor de juiste soort, toch? Natuurlijk niet, er komt nog veel meer bij kijken om het juiste betonijzer voor jouw project te kiezen. Heb je niemand in huis of binnen je bedrijf die hier veel verstand van heeft, ga dan naar een gespecialiseerde leverancier die je kan adviseren en bijstaan in je keuze. 

Bij de juiste leverancier heb je keuze uit een breed assortiment van betonijzer staven met gangbare afmetingen. In veel gevallen zal dit voldoende zijn voor je project. Werk je met afwijkende maten? Dan moet je betonijzer op maat hebben. Ook dat is zeker verkrijgbaar, al zul je het niet vinden bij zomaar elke leverancier. Het beste kun je dan aankloppen bij een bedrijf dat uitsluitend bouwstaal produceert. Let er tot slot op dat je een leverancier kiest die op de hoogte is van de Europese normen omtrent dit soort materialen. Dat scheelt gedoe achteraf!